3 islands

Μεγάλη εβδομάδα και Πάσχα 2016

ims pasxa2016

Με πολλές και πλούσιες εκδηλώσεις, λατρευτικές, φιλανθρωπικές και ψυχαγωγικές, πέρασε το 15ήμερο της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα. Ήταν πάρα πολλοί οι πιστοί που βρέθηκαν στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές για να παρακολουθήσουν τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.

Πολλοί εξομολογήθηκαν και κοινώνησαν. Η εκκλησία μας και τα ευσεβή μέλη της με την έμπνευση της αγάπης του Χριστού κάλυψαν αρκετές κοινωνικές ανάγκες και προπαντός πρόσφεραν χαρά σε πολλούς ασθενείς και πάσχοντες, τους γέροντες των Νησιών μας, τους ασθενείς του Νοσοκομείου μας, τους αναξιοπαθούντες των Νησιών μας δια του Κοινωνικού παντοπωλείου και Ιματιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ιδιαίτερα θυμηθήκαμε τους στρατιώτες του Νησιού μας που μένουν άγρυπνοι φρουροί διαφυλάττοντας την ελευθερία του Νησιού μας. Για αυτό το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποίησε επίκαιρες ομιλίες στο στρατόπεδο «ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΗ», στο στρατόπεδο Ιλάρχου «ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ», στο στρατόπεδο Λοχαγού «ΠΑΛΙΑΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ», στο στρατόπεδο Ταγματάρχη «ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΙΜΙΛΙΟΥ», στο 649 και στο 4ο ΕΤΕΘ. Εκατοντάδες νέων δέχθηκαν την πατρική αγάπη, τους πνευματικούς λόγους του Ποιμενάρχου μας και όλοι έλαβαν ευλογία ως εφόδιο ζωής την Καινή Διαθήκη.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας βρέθηκε και κοντά στο Εκκλησιαστικο Γηροκομείο «Ευγηρίας Πρόνοια» και στο Δημοτικό Γηροκομείο, όπως επίσης στους αστέγους, ανέργους, αναξιοπαθούντες και δοκιμαζομένους από την ανέχεια συνανθρώπους μας. Μέριμνα της τοπικής μας Εκκλησίας, κανένα σπίτι χωρίς πλούσιο πασχαλινό τραπέζι. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολίς μας, στην Σάμο στην Ικαρία και στους Φούρνους, στηρίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες αδελφούς μας που φιλοξενούνται στο νησί. Το εκκλησιαστικό Παντοπωλείο διένειμε εκατοντάδες δεματά με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για ένα πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαριστεί όλους όσους ενίσχυσαν οικονομικά αλλά κυρίως με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα τον Σύλλογο Κυβέλη, τον Σύλλογο κυριών Μυτιληνιών, την Ε.Ο.Σ.Σ, τον σύλλογο Αυτοδυτών, την Περιφέρεια Σάμου, την Σαμιακή Αρωγή , το 1ο Νηπιαγωγείο Σάμου. Το 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου και την Ένωση Αστυνομικών Σάμου.

Επίσης ο Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους Αστυνομικούς της Αστυνομικής Διευθύνσεως Σάμου και τέλεσε το Μυστήριο του ευχελαίου. Ομίλησε και κάλεσε όλους στα Ιερά Μυστήρια της Μετανοίας και της ιεράς Εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας.

Ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε σαράντα οικογένειες υπηρετούντων αστυνομικών στο νησί μας, στις κατασκηνώσεις του Κότσικα και τους ομίλησε με θέμα «Σύγχρονη Οικογένεια».

Επιπροσθέτως μαθητές της τρίτης τάξεως του Γυμνασίου του ακριτικού νησιού Φούρνων Κορσεών, φιλοξενήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολή μας. Οι Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου επισκεπτόμενοι το νησί της Σάμου για εκπαιδευτικούς λόγους, δέχθηκαν την πατρική αγάπη και φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Επισκέφθηκαν την υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο. Δέχθηκαν την πατρική στοργή και την αγάπη του Ποιμενάρχου μας.

Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος.

Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σταυρού. Μεγάλη Τετάρτη απόγευμα. Λαός πολύς από όλα τα μέρη της Σάμου συγκεντρωμένος σε αυτό το υποβλητικό περιβάλλον παρακολουθεί με ιερή σιγή την κατανυκτική ακολουθία του Νιπτήρος.

Ο Επίσκοπος με τους Ιερείς - μαθητές, τον «Ευαγγελιστή» και την θαυμάσια χορωδία των Ιερέων, οι συναπτόμενοι διάλογοι και οι καλοδιαβασμένες αφηγήσεις προσέφεραν ένα μήνυμα στον λαό του Θεού. Και αυτό το μήνυμα πήρε την συγκεκριμένη του μορφή ο Επίσκοπος, κλείνοντας την όλη ακολουθία ετόνισε μεταξύ άλλων: « Όταν ο Κύριος έπλενε τους πόδας των μαθητών και αυτού του Ιούδα, μας παρέδωσε παράδειγμα ταπεινού φρονήματος, θυσιαστικής αγάπης και προσφοράς προς τον πλησίον.

Οι Επιτάφιοι

Ο Επιτάφιος του Νοσοκομείου Σάμου στολισμένος με λευκά ή κόκκινα τριαντάφυλλα παίρνει μια ξεχωριστή σημασία. Τοποθετημένος στο ταπεινό εκκλησάκι του Νοσοκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα, προσελκύει την ευλάβεια των προσκυνητών. Και καθώς περιφέρεται στον διάδρομο και τους θαλάμους του Ιδρύματος, ζωντανεύει την ελπίδα και την πίστη των ασθενών. Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε προσωπικά όλους τους νοσηλευομένους, τους ευχήθηκε και τους έδωσε ευλογία την εικόνα του Αναστάντος Κυρίου μας.

Οι Επιτάφιοι των πόλεων και των χωριών έχουν και αυτοί την ιδιαίτερη χάρη στην απλότητά τους. Τα ποικιλόμορφα λουλούδια των κήπων και των αγρών με τα οποία είναι στολισμένοι, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη του ανθρώπου και της φύσεως «προς τον δι’ ημάς παθόντα και ταφέντα».

Η συνάντηση των Επιταφίων των Ενοριών της Πόλεως Σάμου και Καρλοβάσου στις κεντρικές πλατείες έδωσαν την ευκαιρία στους Σαμιώτες να προσφέρουν την ολόψυχη δέησή τους, να ψάλλουν «εν ενί στόματι» τα υπέροχα εγκώμια « η ζωή εν Τάφω», κ.λ.π., και να ομολογήσουν, υψώνοντας όσο μπορούσαν πιο ψηλά, Επιταφίους, Λάβαρα, Εξαπτέρυγα, την ορθόδοξη πίστη τους και την πιο ζεστή λατρεία στο Χριστό.

Το Άγιο Φώς

Το Άγιο φως έφθασε στα Νησιά μας με πτήση της Aegean. Ο Σεβασμιώτατος με τις Αρχές του νησιού και πολύ κόσμο υποδέχθηκαν το Άγιο Φώς με τιμές Αρχηγού κράτους και διανεμήθηκε σε όλα τα Μοναστήρια και τις ενορίες της Σάμου. Με σκάφος του Λιμεναρχείου έφθασε στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Η « Αγάπη»

Το « Αντίλαμπρο», όπως την ονομάζουν στη Σάμο. Δεν είναι μια απλή τελετή που γίνεται για να δώσει τη χαρά της Αναστάσεως στον παιδικό κόσμο. Προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των Χριστιανών. Οι μικροί με τους μεγάλους σε όλα τα χωριά ενώνουν τις καρδιές και ψάλλουν θριαμβευτικά τον νικητήριο παιάνα « Χριστός Ανέστη εκ νεκρών ….».

Στη Σάμο έχει καθιερωθεί η συνάντηση όλων των Ενοριών με τις Σημαίες και τα άλλα σύμβολα της νίκης στην κεντρική πλατεία. Είναι μια υπέροχη συνάντηση αγάπης όλων των Χριστιανών, οι οποίοι καλούνται να αφήσουν τα πάθη και τα μίση,(«συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει») και έτσι ενωμένοι ψυχικά να διακηρύξουν, ότι η αγάπη του Χριστού είναι η πιο όμορφη αρετή, η πιο μεγάλη χαρά του ανθρώπου.

Στο Καρλόβασι έχουμε επι πλέον και τη «Νέα Τρίτη». Κόκκινες σημαίες με λευκούς σταυρούς κυριαρχούν στους Ναούς και σε όλη την πόλη και δίνουν τον τόνο της χαράς και της Νίκης τους Χριστού. Η Αρχιερατική Λειτουργία ετελείωσε και η Εκκλησιαστική πομπή περνάει από τις διάφορες Ενορίες και όλοι οι Χριστιανοί συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία. Γίνεται η δέησις και η δοξολογία προς τον Αναστάντα Ιησού. Και διατρανώνεται έτσι η πίστις όλων ότι ο Χριστός «ηγέρθη όντως». Πόσο σφιχτά δεμένοι είναι οι Χριστιανοί με την Ορθόδοξη Εκκλησία!

Λατρευτικές συνάξεις και εκδηλώσεις πραγματοποιήθησαν και στο νησί της Ικαρίας και τα νησιά των Φούρνων καί της Θύμαινας. Οι Ιερείς μας διηκόνησαν με ζήλο και ενθουσιασμό τους Χριστιανούς μας, να αναφερθεί άλλωστε ότι Ιερέας τέλεσε πέντε ιερές ακολουθίες Αναστάσεως. Οι ελλείψεις ιερέων στα χωριά και στις ενορίες μας είναι πλέον εμφανείς.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του λαού μας στις Ιερές Ακολουθίες και ιδιαίτερα η παρουσία των νέων ανθρώπων που δίνει ελπίδα για την συνέχιση της Ελληνορθόδοξης παράδοσης μας. Αυτό έγινε αντιληπτό στην μεγάλη κοσμοσυρροή της συνάξεως των ενοριών της πόλεώς μας με τους Επιταφίους που χάρισαν ένα συγκλονιστικό και συγκινητικό θέαμα. Όλοι τους άκουσαν με προσοχή την ολιγόλεπτη ομιλία του Ποιμενάρχου μας.

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31