3 islands

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης "Πυθαγόρας".

IMG_20231128_222946.jpg

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου εορτάστηκε με επισημότητα η 111η επέτειος Ενώσεως της Σάμου με την Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στον Ι. Ν. Αγίου Φωτίου όπου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Θ. Λειτουργία και ομίλησε επί της Ευαγγελικής περικοπής τονίζοντας ότι "η αιώνια ζωή είναι η γνώση του αληθινού Θεού και η κοινωνία μαζί Του". 

Στη συνέχεια τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Σταματίας Οριγέτα - Γρηγορίου Προέδρου του Συλλόγου και Αλέξη Αναστασίου Ταμεία του Συλλόγου που επί σειρά ετών προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Σύλλογο αλλά και που εδέχθηκαν τον δίκαιο έπαινο και την άκρα ευαρέσκεια της Τοπικής μας Εκκλησίας. 
 
Ακολούθησε συνάντηση όλων των παρευρισκομένων -παρά την κακοκαιρία- Σαμίων στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού όπου απουσιάζοντος του Προέδρου του Συλλόγου κ. Άρη Ψηλοβίκου Καθηγητού Πανεπιστημίου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Έλσα Κουτελοπούλου προσφώνησε καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και ανεφέρθη στην Ιστορία της Ενσωμάτωσης της Σάμου στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος το 1912.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη για την εκλογή του τον νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, ανεφέρθη στα Ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τον Πολιτικό αρχηγό της Επαναστάσεως Θεμιστοκλή Σοφούλη και τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Κωνσταντίνο Βοντζαλίδη. Κάλεσε όλους σε ενότητα, αγάπη και συνέχιση της παρουσίας και προσφοράς του αξίου παντός επαίνου Συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Ανεφέρθη δε για την μετά των σεισμών καταστάσεως, υποστηλώσεων και μελετών των Ιερών Ναών και Μονών του Νησιού μας, ελπίζοντας με υπομονή, καρτερία, θέληση και ελπίδα να ξεπερασθούν οι πολλές δυσκολίες.

FB_IMG_1701203214539.jpg

Εκτύπωση Email

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας

FB_IMG_1700579626463.jpg
 
Με λαμπρότητα εόρτασε η Λιβαδειά τα Εισόδια της Θεοτόκου την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως της Λειβαδιάς.
 
Το εσπέρας της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
 
Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και η ευλογία και η αγάπη της Παναγίας να σκεπάζει όλους.
 
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο, κήρυξε το θείο λόγο, αναφέροντας ότι σήμερα τα πλήθη των πιστών καλούνται να πανηγυρίσουν πνευματικώς. Δηλαδή, να μεταμορφώσουμε το βίο μας σύμφωνα με αυτό που ο Θεός θέλει. Τόνισε ότι σήμερα εορτάζουμε το προοίμιο της πρόνοιας του Θεού για τον κόσμο. Η Είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων είναι η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων. Και ανέφερε ότι αφού είμαστε χριστοφόροι καλούμαστε κι εμείς να παραμείνουμε, όπως η Θεοτόκος, ενωμένοι με τον Χριστό και τα σωτήρια μηνύματα της εορτής των Εισοδίων να τα κάνουμε πράξη.
 
Στον Εσπερινό έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και ο χορός ψαλτών “Ενήχημα” υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σωτηρίου Κουτσούρη.
 
Το πρωί της Τρίτης 21 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Σωτηρίου Κοσμόπουλου και άλλων κληρικών της Τοπικής κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας και άλλων Μητροπόλεων.
 
Το θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ευσέβιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τόνισε ότι η Είσοδος της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων προτυπώνεται και προεικονίζεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η Παναγία γίνεται ο καθαρός, ο αμίαντος, ο Άγιος Ναός, γίνεται το κατοικητήριο του Θεού. Γίνεται ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος Χριστού. Ανέφερε ότι η Παναγία είναι η κιβωτός της Καινής Διαθήκης και όπως η κιβωτός της Παλιάς Διαθήκης έσωσε από τον κατακλυσμό, έτσι και η Παναγία μας είναι η κιβωτός που μας προστατεύει και μας σώζει από τον κατακλυσμό της αμαρτίας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την ευγενή πρόσκληση και την Αβρααμιαία φιλοξενία και ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά, ευλογημένα και Παναγιοσκέπαστα.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως. 
 
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στους δρόμους της Λιβαδειάς. Της Ιεράς Λιτάνευσης προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συλλιτανευόντων του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου και του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος συνόδευσαν στρατιωτικό άγημα, οι μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων και με τη συμμετοχή των αρχών του τόπου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.
 
Στην κεντρική πλατεία της πόλεως ομίλησε προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μήνυμά "Χαράς" που φέρνει η εορτή των Εισοδίων, τονίζοντας ότι ο χαιρετισμός του Χριστού μετά την Ανάστασή Του είναι το «Χαίρετε». Επίσης, αναφέρθηκε με λόγια σεβασμού στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο για την ευγενή πρόσκληση της συμμετοχής στον εορτασμό της πόλεως. 
 


Εκτύπωση Email

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΕΡΑΠΟΒΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ

 20231105_110018.jpg

 Μέ τήν εὐκαιρία ἑορτασμοῦ 80 χρόνων ἀπό τήν πρώτη Ἀεραποβατική ἐπιχείρηση τοῦ Ἱεροῦ Λόχου στή Σάμο 30-31 Ὀκτωβρίου 1943 καί σέ ἀνάμνηση τοῦ ἱστορικοῦ γεγονότος ἀνέγερσης πρίν ἀπό 20 χρόνια μνημείου τοῦ Ἱεροῦ Λόχου πλησίον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς, ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Εὐσέβιος τήν Κυριακή 5 Νοεμβρίου ἐ.ἒ., μετά τήν Ἀρχιερατική Θ. Λειτουργία στό Καθολικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, τέλεσε ἐπιμνημόσυνη δέηση ἒμπροσθεν τοῦ μνημεῖου τῶν Ἱερολοχιτῶν. Ἀκολούθησε κατάθεση στεφάνου ἀπό τόν Ταξίαρχο τῆς 79 ΑΔΤΕ καί σχετική ὁμιλία περί τοῦ ἱστορικοῦ αὐτοῦ γεγονότος. Τέλος δέ στό Ἀρχονταρίκι τῆς Γυναικείας Ἱερᾶς Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς παρετέθη Μοναστηριακό κέρασμα.

20231105_105808.jpg

Εκτύπωση Email

Ἱερόν Σαρανταλείτουργον 2023

proskomidi.jpg

 

Ἡ θεία Λειτουργία εἶναι ἡ σπουδαιότερη καί τελειότερη λατρευτική ἐκδήλωσή μας ὡς Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν πρός τόν Ἕνα καί μόνο ἀληθινό Θεό μας. Ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός στή διάρκεια τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου, τέλεσε τήν πρώτη Θεία Λειτουργία πάνω στή γῆ καί τήν ἐπισφράγισε λέγοντας: «Τοῦτο ποιεῖτε εἰς τήν ἐμήν ἀνάμνησιν» (Λουκ. κβ΄ 19). Ὑπέδειξε στούς Μαθητές καί κατ’ ἐπέκτασιν σέ ὅλους μας, ὡς μέλη τοῦ Σώματός Του, τόν μυστικό τρόπο γιά νά Τόν ἐνθυμούμαστε, μέσα ἀπό τήν θεία κοινωνία τοῦ Ἀχράντου Σώματός Του καί τοῦ Τιμίου Του Αἵματος.

Ἡ αἱματηρή θυσία τοῦ Χριστοῦ, πού τελέσθηκε ἅπαξ καί διά παντός ἐπί τοῦ Σταυροῦ, τελεῖται ἀναιμάκτως ἀπό τήν Ἐκκλησία μας σέ κάθε Θεία Λειτουργία, μέ μόνο σκοπό τήν συμμετοχή μας στό Ποτήριον τῆς Ζωῆς «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν τήν αἰώνιον». Ὁ Χριστός δέν ζήτησε νά ἐνθυμούμαστε ἁπλά τήν θυσία του, ἀλλά τήν Θεανθρώπινη παρουσία Του, ὡς Σωτῆρος καί Λυτρωτοῦ. Τοῦτο σημαίνει, πώς δέν ἀρκεῖ ἁπλῶς νά ἐκκλησιαζόμαστε, ἀλλά ὀφείλουμε ἐνσυνείδητα νά μεταλαμβάνουμε τῶν ἀχράντων Μυστηρίων, γιά νά ἑνωνόμαστε μέ τόν Χριστό, ἀλλά καί μεταξύ μας, νά ἐνισχυόμαστε στήν πάλη μέ τόν διάβολο καί νά προγευόμαστε τήν χαρά τῆς Βασιλείας Του, ὅπως προτυπώνεται μέσα στή ζωή τῆς Ἐκκλησίας.

Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας παρέλαβε ἀπό τούς Ἁγίους Ἀποστόλους τήν παράδοση νά τελεῖ καθημερινῶς τήν θεία Λειτουργία, ὥστε οἱ πιστοί νά ἔχουν ζωή καί σωτηρία, ὅπως λέμε καί στήν ἁγία Ἀναφορά. Ἰδιαιτέρως δέ κατά τήν περίοδο τῆς Νηστείας τῶν Χριστουγέννων ἡ καθημερινή τέλεση τῆς θείας Λειτουργίας δίδει σέ ὅλους μας τήν εὐκαιρία μιᾶς καλύτερης προετοιμασίας, ἀφοῦ παράλληλα μέ τόν πνευματικό ἀγῶνα τῆς νηστείας, ἔχουμε τήν δυνατότητα διά τῆς συχνῆς κοινωνίας τῶν ἀχράντων Μυστηρίων νά φιλοξενοῦμε συνεχῶς τόν Χριστό στίς καρδιές μας, ὅπως λέμε καί στίς εὐχές τῆς προετοιμασίας γιά τήν θεία Μετάληψη.

Γιά ὅλα αὐτά στήν ἀκριτική μας Ἱερά Μητρόπολη Σάμου, Ἰκαρίας καί Κορσεῶν ἡ θεία Λειτουργία θά τελεῖται καθημερινῶς ἀπό 15ης Νοεμβρίου ἕως καί 25ης Δεκεμβρίου 2023:

 

Στούς Ἱερούς Ναούς

 Ἁγίου Νικολάου Βαθέος (Μητροπολιτικός)

Ἁγίου Χαραλάμπους Βαθέος

Ἁγίου Μιχαήλ Συνάδων (ἁγία Κάρα) Ἄνω Βαθέος

Τιμίου Προδρόμου Κοιμητηρίου Καρλοβασίων

Συλλήψεως Τιμίου Προδρόμου Ἀμπέλου

 Ἁγίου Νικολάου Ἁγίου Κηρύκου Ἰκαρίας

Ἁγίου Νικολάου Φούρνων Κορσεῶν

 

Καί στίς  Ἱερές Μονές

Τιμίου Σταυροῦ Μαυρατζαίων, Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου καί Ἁγίας Ζώνης Βλαμαρῆς

Εκτύπωση Email

Η 111Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

20231112_103735.jpg

Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα καί σέ ἀτμόσφαιρα Πατριωτικῆς ἒξαρσης Ἑοορτάστηκε ἡ 111η Ἐπέτειος τῆς Ἑνώσεως τῆς Σάμου μέ τήν Μητέρα Ἑλλάδα (11 Νοεμβρίου 1912).

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. κ. Εὐσέβιος, τήν Κύριακή 12 Νοεμβρίου τ.ἒ. χοροστάτησε στόν Ὂρθρο καί Ἱερούργησε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου στή πόλη τῆς Σάμου ὃπου καί τελέσθηκε ἐπίσημη Δοξολογία παρουσία των Στρατιωτικῶν καί Πολιτικῶν Ἀρχόντων τοῦ Νησιοῦ μας, ἀντιπροσώπων τῶν Σχολείων καί τῶν Συλλόγων καί πλήθους Εὐσεβῶν Χριστιανῶν. Στή συνέχεια στή πλατεία τοῦ Θεμιστοκλέους Σοφούλη πρωτεργάτου τῆς Ἐνώσεως τῆς Σάμου καί ἒμπροσθεν τοῦ ἁνδριάντα αυτοῦ, τελέσθηκε ἐπιμνημόσυνη Δέηση καί κατάθεση στεφάνων. Επακολούθησε μεγαλειώδεις παρέλαση ἀπό Μαθητές, Συλλόγους καί ἀπό τά στρατευμένα νιάτα τῆς Πατρίδος μας. Οἱ ἐκδηλωσεις συνεχίσθηκαν μέ τήν παρουσίαση χορευτικῶν ἀπό Πολιτιστικούς Συλλόγους ἀπό ὁλόκληρο τό Νησί μας.

Σέ ὃλους τοῦς Ἱερούς Ναούς τῆς Νήσου μας ἀνεγνώσθη ἀντί κηρύγματος σχετική Ἑγκύκλιος τοῦ Σεβασμιωτάτου γιά τήν συμβολή τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας στήν Ἓνωση τῆς Σάμου μέ τήν Ἑλλάδα. Ὁ Σεβασμιώτατος στό τέλος τῶν ἐκδηλώσεων ἀναφέρθηκε  στό ἱστορικό τῆς ἐνσωμάτωσης τῆς Σάμου μετά τῆς Μητρός Ἑλλάδος λέγοντας μεταξύ ἂλλων ὃτι: «ὁ φετινός ἑορτασμός ἀποτελεῖ εὐκαιρία ἀναβαπτισμοῦ στά νάματα τῆς πίστεως στόν Θεό, τῶν Ἑλληνορθοδόξων παραδόσεων καί τῶν ἱδεωδῶν κάθε Σαμίου».

1699865250916.jpg

20231112_112313.jpg

20231112_112528.jpg

401448563_10227601381534546_2870349242972002102_n.jpg

400729559_10227601408335216_7062202810413819768_n.jpg

401062694_10227601518577972_8996570783157793431_n.jpg

20231112_115301.jpg

400746583_10227601509577747_4992704009175913105_n.jpg

401378730_10227601520178012_6436592742240132916_n.jpg

20231112_124004.jpg

401388290_10227601830305765_1631650613523807402_n.jpg

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30