3 islands

ΕΟΡΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως μας με την ευκαιρία της λήξεως των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2016/2017 πραγματοποίησε την ετήσια πανηγυρική εκδήλωση της στην αίθουσα διαλέξεων του Δημοτικού Μεγάρου του Δήμου Σάμου – υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ. Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Διευθυντής της Σχολής Γιώργος Κ. Αγγελινάρας μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:  εφέτος στη Σχολή μας παρηκολούθησαν τα μαθήματα τριάντα οκτώ συνολικά μαθητές. Οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες με τη φιλομάθεια, το ζήλο και τις ιδιαίτερες ικανότητες ενός εκάστου. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη κατάρτιση των μαθητών μας όχι μόνο ως προ στην ακριβή μουσική απόδοση των τροπαρίων, αλλά ως προς την νοηματική κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων τα οποία είναι πράγματι δύσκολα για όλους εκείνους που δεν έχουν διδαχθεί συστηματικά την αρχαία ελληνική γλώσσα. Προσπαθούμε να μυήσουμε τους μαθητές μας στη σημασία και τους συμβολισμούς του γραφικού συστήματος της Βυζαντινής παρασημαντικής και να καλλιεργήσουμε το φωνητικό τους ταλέντο ούτως ώστε να εξοικειωθούν με τις μελωδικές εναλλαγές της βυζαντινής οκταηχίας.

 Ευχαριστώ θερμά τους πολύτιμους συνεργάτες μου, τους κυρίους Κωνσταντίνο Γιαννούτσο, Χρίστο Λάνδρο, Μάριο Αριστείδου, Νίκο Κουμαραδιό, Παναγιώτη Αγγελόπουλο και Γιάννη Δουκέλλη.

Στη  συνέχεια η χορωδία της Σχολής έψαλε βυζαντινούς ύμνους και τραγούδησε δημοτικά τραγούδια. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους διδάσκοντες και ευχήθηκε στους μαθητές να προοδεύσουν για να διατηρήσουν ζωντανή την υψηλής στάθμης σαμιακή ψαλτική παράδοση, η οποία έχει να επιδείξει σπουδαίους πρωτοψάλτες, μελοποιούς και μουσικοδιδασκάλους που ελάμπρυναν τα πατριαρχικά Αναλόγια των Ιεροσολύμων, της Αλεξάνδρειας και της Αντιόχειας. Σάμιοι πρωτοψάλτες διακρίθηκαν όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρουμανία, τη Μικρά Ασία, την Αμερική, τον Καναδά, την Αφρική, την Αυστραλία, ακόμη και τη Μάλτα.

Μετά την επίδοση των τίτλων προόδου στους μαθητές από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, οι διδάσκοντες και οι μαθητές έψαλαν τη φήμη του Σεβασμιωτάτου. Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Ταξίαρχος  Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Αντώνιος Κωστάκης, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμυρσώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Πατσίδης, πολλοί κληρικοί, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών και μεγάλη μερίδα φιλομούσων συμπολιτών μας. 

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31