3 islands

Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΣΑΜΙΩΝ ΑΓΙΩΝ

Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας και Κορσεών, με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε την ιερά μνήμη των εν Σάμω διαλαμψάντων Αγίων, Λέοντος, Ερμογένους και Ηρακλείου, των επισκόπων Σάμου, Λέοντος, Θεοδώρου και Γρηγορίου των στρατιωτικών μαρτύρων, του νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος, και του Οσίου Παύλου του Λατρινού.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσεβίου και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων στην παραλιακή Λεωφόρο της πόλεως, Αρτοκλασία και θείον κήρυγμα υπό του Σεβασμιωτάτου στην πλατεία Πυθαγόρα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε με συντομία στον βίο και τα πνευματικά χαρίσματα των εορταζομένων Αγίων και τόνισε την δύναμη της μεσιτείας τους προς τον Κύριο μας Ιησού Χριστό για το νησί μας και τους απανταχού της γής ευσεβείς Σαμίους.

Την Αγιώνυμο ημέρα, Κυριακή 31 Ιουλίου το πρωί, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσεβίου.

Σύσσωμες οι Αρχές και οι φορείς του Νησιού και πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις επιτελώντας χρέος ιερό και αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη στους Εφόρους και Πνευματικούς Προστάτες του ακριτικού Νησιού μας.

 

Συνάντησις αποδήμων Σαμίων

Η συνάντησις μετά από πρόσκληση του Ποιμενάρχου μας έγινε την αγιώνυμο ημέρα των Σαμίων Αγίων 31 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης .

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και την τέλεση μνημοσύνου υπέρ των ψυχών των απανταχού της γής Σαμίων Αδελφών μας. Περισσότεροι από πεντακόσιους Σαμίους ( Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, Καναδά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) , άκουσαν τους πατρικούς λόγους του Ποιμενάρχου μας. Δέχθηκαν την αγάπη και την φιλοξενία της τοπικής Εκκλησίας. Αντηλλάγησαν σκέψεις και απόψεις. Ακούσθηκαν επαινετικά λόγια για την πρωτοβουλία του Ποιμενάρχου μας. Παρόντες οι Αρχές του νησιού. Ήταν συνάντησις αγάπης και ενότητος.

Tα εγκαίνια των Γραφείων του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016, η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας εόρτασε την σύναξη των εν Σάμω διαλαμψάντων αγίων, με πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Σάμου. Μετά την θεία λειτουργία και την τέλεση μνημοσύνου για τις ψυχές των εν τη αλλοδαπή κοιμηθέντων Σαμίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων των γραφείων του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως, η έδρα του οποίου έχει οριστεί στις εγκαταστάσεις της ως άνω μονής.

Μετά τον αγιασμό οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, καθώς και στην έκθεση πατριαρχικών σιγιλίων και σουλτανικών εγγράφων από το ιστορικό αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, το οποίο επιβλέπεται από το Κέντρο. Πρόκειται για ιστορικά έγγραφα που έχουν συντηρηθεί και εκτίθενται στο κοινό, ως μικρό δείγμα των κειμηλίων και των ιστορικών θησαυρών που θησαυρίζονται στην Μητρόπολη και αποτελούν κομμάτι της επιστημονικής ευθύνης του Κέντρου.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν σχετικές ομιλίες στην τράπεζα της Μονής, η οποία έχει διαμορφωθεί παραλλήλως και σε χώρο εκδηλώσεων του Κέντρου, με την ευλογία και τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου και την εργασία του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αμφιλοχίου. Τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του Σεβασμιωτάτου με τους προέδρους και τους εκπροσώπους των σωματείων των αποδήμων Σαμίων, με στόχο τον συντονισμό δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα του νησιού και των κατοίκων του.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο υποστηρίζεται η περαιτέρω λειτουργία και οργάνωση των δράσεων του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών», αλλά και εκτίθεται στο κοινό μέρος της αφανούς αλλά συστηματικής επιστημονικής εργασίας που γίνεται στο Κέντρο, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη των τεκμηρίων της ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορικής και πολιτισμικής παράδοσης της τοπικής μας Εκκλησίας. Ένα έργο που συντελείται με την ευλογία και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ, και το οποίο τα τελευταία χρόνια αποδίδει εύχυμους επιστημονικούς και πνευματικούς καρπούς.

 

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30