3 islands

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου στην εκδήλωση «τρεις Ιστορικές εκδόσεις για τη Σάμο μια συνομιλία για την Ηγεμονία και το ρόλο της Προσωπικότητας στην Ιστορία ( Κυριακή 22/05/2016 ).

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Σάμος, έχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ιστορία, που οφείλεται τόσο στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση, όσο και στον διαχρονικό ηρωικό φρόνημα των κατοίκων της. Μια ιδιαίτερη αίσθηση τιμής και ελευθερίας, μαζί με την απαρασάλευτη θέληση των Σαμίων να διατηρήσουν ανόθευτη την εθνική, θρησκευτική και πολιτική τους ταυτότητα δημιούργησε και ενίσχυσε τις σχετικές ιστορικές συγκυρίες, και χαρακτήρισε μέσα στους αιώνες τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της ιστορικής αυτής πορείας. Γνωρίσματα που η ιστορία μελετά, με τη χρήση πηγών και βιβλιογραφίας, ώστε να φωτίσει και να αποκαλύψει τις ποικίλες πτυχές τους.

Τρεις εκδόσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των σαμιακών σπουδών παρουσιάζονται σήμερα: η πρώτη αφορά την βιογραφία του Σαμίου πολιτικού Θεμιστοκλή Σοφούλη, η δεύτερη τα συνταγματικά κείμενα της Ηγεμονίας της Σάμου και η Τρίτη αποτελεί τα πρακτικά συνεδρίου, που έγινε για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένωση της Σάμου με το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Και οι τρεις λοιπόν επικεντρώνονται στην Ηγεμονική περίοδο της ιστορίας του νησιού μας, εκθέτουν τη δομή και τα χαρακτηριστικά του ηγεμονικού καθεστώτος και αφηγούνται, πολυφωνικά και από διάφορες οπτικές γωνίες, τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάλυση του και στην εκπλήρωση των προαιωνίων πόθων των Σαμίων, δια της ενώσεως του νησιού με την Μητέρα Ελλάδα.

Επευλογούμε την προσπάθεια και συγχαίρουμε τους συγγραφείς, τους συντελεστές, τους διοργανωτές και τους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης. Η τοπική μας άλλωστε Εκκλησία, θέλοντας να συμβάλει στην μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού της Σάμου, έχει εδώ και χρόνια ιδρύσει το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών», δια του οποίου μελετάται όχι μόνο η εκκλησιαστική ιστορία και παράδοση, αλλά και η γενικότερη ιστορία και λαογραφία των νησιών μας, καθώς δείχνει και το μέχρι σήμερα έργο που το κέντρο μας έχει παρουσιάσει. Παρόμοιες εκδώσεις και ανάλογες εκδηλώσεις είναι αναγκαίες στους καιρούς που ζούμε, διότι μέσω αυτών μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν για να στερεωθούμε στο παρόν, μπορούμε να αντλήσουμε μηνύματα από την συμπεριφορά και τις πράξεις των προγόνων μας, για να διαμορφώσουμε μια συνεπή, σταθερή και τελικά σωτήρια πορεία μέσα στον κλύδωνα που όλοι βιώνουμε.

Με τις λίγες αυτές σκέψεις επευλογούμε πατρικώς την παρούσα εκδήλωση, ευχόμενοι τον παρά του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού φωτισμών για την συνέχιση της επιστημονικής, ερευνητικής, συγγραφικής και εκδοτικής προσπάθειας, της οποίας κορυφαία δείγματα αποτελούν οι τρεις παρουσιαζόμενες – από εκλεκτούς επιστήμονες και ομιλητές – σήμερα εκδόσεις .                    

     

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30