ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΝΕΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΎ «ΔΕΛΤΙΟ ΣΑΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ»
Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα ο έβδομος τόμος του επιστημονικού περιοδικού «Δελτίο Σαμιακών Σπουδών», που εκδίδεται από το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» (ΚΕΙΠΜ) της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, ο οποίος καλύπτει την περίοδο 2023 – 2024. Η έκδοση του νέου τόμου του περιοδικού, που συντάσσεται από ειδική επιστημονική επιτροπή και διευθύνεται από τον Διευθυντή του ΚΕΙΠΜ Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, συμπίπτει με την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη ναυμαχία της Μυκάλης και τη σωτηρία του νησιού μας από την επίθεση του οθωμανικού στόλου. Το ΚΕΙΠΜ έχει βεβαίως προγραμματίσει δράσεις κατάλληλες για τον εορτασμό της επετείου, ωστόσο και ο παρών τόμος του περιοδικού δεν μπορεί να μείνει έξω από τον πανσαμιακό αυτό εορτασμό.
Στον τόμο περιλαμβάνονται δεκατρείς μελέτες που υπογράφονται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο για την ανασυγκρότηση της ενορίας και τον επανευαγγελισμό των πιστών, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για τον Μαραθοκαμπίτη Αλέξανδρο Δηλανά ως Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης (1943 – 1958), τον Μ. Γ. Βαρβούνη για τα πανηγύρια των αποδήμων στη Σάμο και για το Ημερολόγιο Κατοχής του Ανδρέα Διολέτη (σε συνεργασία με την Δέσποινα Παπαδοπούλου), τον Μανόλη Κ. Γιαννούτσο σχετικά με την ενσωμάτωση της Σάμου στο ελληνικό κράτος, την Δέσποινα Καλβίνου, για το ταφικό μνημείο της Κατίνας Σούτου στο Κοιμητήριο της πόλης της Σάμου, τον Κωστή Κοκκινόφτα για τον Σάμιο δάσκαλο Νικόλαο Στεργιογλίδης στην Ακανθού της Κύπρου, τον Στέλιο Μουζάκη για ένα Επιτίμιον του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοφίλου Γ΄ προς τους Ικαριώτες και για μία προσφυγή της μονής Πάτμου προς τον Έπαρχο Σάμου για τις ζημιές των Επαναστατών στα μετόχια της μονής το 1822, τον Κωσταντίνο Π. Μπέλση για την αποστολή του Λογοθέτη Λυκούργου στη Μάνη του 1830, τον Ιωάννη Μ. Πελεκάνο για τα εσωτερικά προβλήματα της Σάμου (1802 – 1834), τον Παναγιώτη Τζουμέρκα για ένα άκρως απόρρητο σημείωμα σχετικά με την διαδοχή του Σαμίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Τιμοθέου και τον π. Αμφιλόχιο Φλεβάρη για την Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής. Ακολουθούν τα Σύμμεικτα, με μικρότερα επιστημονικά σημειώματα, η δωδέκατη συμβολή στη λαογραφική βιβλιογραφία της Σάμου και οι βιβλιοκρισίες, που αποτυπώνουν τη σαμιακή συγγραφική παραγωγή στο διάστημα που καλύπτει ο τόμος.
Πρόκειται για τη συνέχεια του επιστημονικού αυτού περιοδικού που αναφέρεται σε ζητήματα ιστορίας και πολιτισμού της Σάμου και της Ικαρίας, και εκδίδεται σταθερά ανά διετία, με πρόνοια και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, του ιδρυτή και προέδρου του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών».