3 islands

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου καί Ἰκαρίας κ.κ. Εὐσεβίου ἐπί τῆ ἑορτῆ τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος

       Αγαπητά μου παιδιά

             Για μια ακόμη φορά, ο Πανάγαθος Θεός μας αξίωσε να εορτάσουμε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, τη μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή, που επισημαίνει τις δυνατότητες σωτηρίας και θέωσης τις οποίες ο Υιός και Λόγος του Θεού με την ενανθρώπησή Του προσφέρει στους ανθρώπους. Και παραλλήλως, μας αξίωσε να πανηγυρίσουμε την επέτειο της απόκρουσης του οθωμανικού στόλου από τη Σάμο, τον Αύγουστο του 1824, που επισφράγισε όχι μόνο τη σωτηρία του νησιού μας, αλλά και την παγίωση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του, που στηρίχθηκαν στο ηρωικό φρόνημα και στην αδάμαστη δύναμη των Σαμίων της εποχής στην δύναμη της αλήθειας και του δικαίου.

            Διαβάζοντας κανείς τα σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα των κρίσιμων εκείνων ημερών, εντυπωσιάζεται από την βαθιά και απαρασάλευτη πίστη του Λογοθέτη Λυκούργου, των πρωταγωνιστών του αγώνα, του Σταμάτη Γεωργιάδη, του Κωνσταντίνου Λαχανά, του Κωνσταντίνου Κονταξή και των παλληκαριών τους, παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες αλλά και τις μηδαμινές πιθανότητες που είχε η αντίστασή τους. Κι αν τα κατάφεραν τελικά να κρατήσουν τη Σάμο μας αδούλωτη, αυτό οφείλεται στην πίστη τους στο Θεό, στην επίκληση της θείας βοήθειας στις πιο δύσκολες στιγμές του αγώνα, αλλά και στην ανυποχώρητη μαχητικότητά τους. Κι ίσως εδώ να βρίσκεται ένα σπουδαίο μήνυμα, το οποίο οφείλουμε να ενστερνιστούμε όλοι στις δύσκολες μέρες μας, το παράδειγμα της υπομονής και της επιμονής. Και τούτο, επειδή στην εποχή μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποχωρούν αμαχητί, που απελπίζονται, που εγκαταλείπουν το μετερίζι στο οποίο τους έταξε ο Θεός και το καθήκον προς την Εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα, επιζητώντας συνήθως ασφαλέστερους και πιο εύκολους τρόπους για να περάσουν τη διαδρομή της ζωής τους.

            Οι πρόγονοί μας του 1821 νίκησαν επειδή εμπιστεύθηκαν τον εαυτό, τις οικογένειες, τις περιουσίες και την πατρίδα τους στο θέλημα του Θεού. Επικράτησαν επειδή δεν έβαλαν τη λογική αλλά την πίστη ως κριτήριο των ενεργειών και των επιλογών τους. Παρέμειναν ελεύθεροι γιατί επέλεξαν ή να νικήσουν ή να πεθάνουν για τον ιερό σκοπό τους, και μάλιστα με πλήρη συναίσθηση ότι η επιλογή αυτή δεν τους άφηνε περιθώρια διαφυγών ή υπαναχωρήσεων. Έμειναν πιστοί στο χρέος και δεν λιποτάκτησαν, δεν φοβήθηκαν και δεν αμφισβήτησαν το θέλημα του Θεού, όπως δυστυχώς συχνά βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει γύρω μας, σε όλους τους χώρους της πνευματικής και της κοινωνικής ζωής μας. Υποτάχθηκαν με εμπιστοσύνη στη θεία βούληση, και δέχθηκαν την κρίση του Θεού δοξολογικά, με παλληκαριά και με πνευματική σύνεση, όπως ταιριάζει σε ανθρώπους ελεύθερους που θέλουν να είναι ανεπηρέαστοι από την κακία του κόσμου, ακόμη κι αν κινδυνεύσουν από αυτήν.

            Αν συγκρίνουμε το υπόδειγμα της δράσης τους με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα γύρω μας, μπορούμε να αντιληφθούμε όχι μόνο τη διαφορά των εποχών και των ανθρώπων, αλλά και τον κύριο λόγο εξ αιτίας του οποίου η πατρίδα μας έχει βυθιστεί στην πολύπλευρη και δεινή αυτή κρίση, χωρίς να μπορεί να ορθοποδήσει. Και μπορούμε επίσης να δούμε τι είναι εκείνο που δεν κάνουμε, και το οποίο πράττοντας θα μπορέσουμε να λυτρωθούμε από εκείνα που μας βασανίζουν σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Χρειάζεται πίστη και αποφασιστικότητα, σθένος και ομόνοια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο Θεό, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ύψιστο αγαθό που οι πρόγονοί μας μας κληροδότησαν, την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Χρειάζεται μαχητικότητα και σύνεση, θάρρος και σωφροσύνη για να μπορέσουμε να στερεώσουμε και να επεκτείνουμε την προγονική μας κληρονομιά. Και χρειάζεται πάνω απ’ όλα πίστη στο Θεό, υποταγή στο άγιο θέλημά του και στο νόμο του, για να μπορέσουμε να συνέλθουμε, και να εξασφαλίσουμε για μας και τα παιδιά μας χρόνους καλλίτερους.

Aγαπητοί μου,

           Ας μην αφήσουμε λοιπόν την φετινή 6η Αυγούστου να περάσει σαν μια ακόμη ανούσια πανήγυρη, αλλά ας την δούμε ως αφορμή αναγέννησης, αναδημιουργίας και ανάτασης. Το παράδειγμα των προγόνων είναι ζωντανό μπροστά μας. Είθε να μας φωτίσει ο Θεός να το αξιοποιήσουμε, εφαρμόζοντάς το στην ατομική και κοινή κοινωνική ζωή μας. Τότε, και μόνο τότε οι θυσίες και οι κόποι των προγόνων μας θα έχουν δικαιωθεί, και η σημερινή εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα καταυγάσει με το Θαβώρειο φως τις ζωές και την κοινωνία μας, συμβάλλοντας στην πραγματική και ουσιαστική μεταμόρφωση εν Χριστώ όλων μας.

Χρόνια Πολλά

Μέ πατρική αγάπη

Ὁ Ἐπισκοπός σας

 

† Ο ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31