3 islands

  • samos vathi
  • ikaria
  • museum banner

Έναρξις των Αγιογραφικών Συνάξεων στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας

Στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε η Έναρξις των Αγιογραφικών Συνάξεων. Τελέσθηκε ο αγιασμός και μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας , ο πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας π. Χρυσόστομος, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Γερόντισσα Ευνίκη.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας τόνισε: « Οι Αγιογραφικές Συνάξεις είναι μια θαυμάσια πνευματική ευκαιρία, για να μελετήσουμε και να ερμηνεύσουμε την Αγία Γραφή, μέσα από την αγιοπνευματική εμπειρία και σοφία των πατέρων της Εκκλησίας και για να μάθουμε να πιστεύουμε σωστά και να λατρεύουμε τον Θεό με τρόπο ευάρεστο σε Αυτόν».

Πάνω από 150 μέλη των Αγιογραφικών Κύκλων της Ανατολικής Σάμου γεύτηκαν την πνευματική φροντίδα και αγάπη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.20160917 104422 640x480

Περισσότερα...

Η μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Σάμο

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας τίμησε με σεμνότητα την μνήμη των μεγάλων Ιερομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική καταστροφή . Την Κυριακή 18/9 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου  Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης  στην περιοχή της Μυκάλης, στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη στην ηρωική μορφή του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και στη συνέχεια τόνισε: « η Σάμος είχε ανέκαθεν στενότατους δεσμούς με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας εφ’ όσον κατά την αρχαιότητα ανήκε στην περίφημη Ιωνική Δωδεκάπολη, αργότερα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε την έδρα του θέματος της Σάμου που περιλάμβανε και τα μικρασιατικά παράλια από τον κόλπο του Αδραμυττίου μέχρι την περιοχή της Εφέσου. Κατά τους νεωτέρους χρόνους η επικοινωνία και οι δεσμοί των Σαμίων και Ικαρίων με τους κατοίκους των Ελληνικών πόλεων και Κοινοτήτων της Ιωνίας, της Ικαρίας και της περί τον Μαίανδρον Μαγνησίας, ήταν πάντοτε στενότατοι, αδελφικοί εξ’ αίματος και εξ’ αγχιστείας, αλλά συγχρόνως και πνευματικοί και Εκκλησιαστικοί, λόγω της ηθικής επιδράσεως των Ιερών Μονών της Σάμου και της ακτινοβολίας του Πυθαγορείου Γυμνασίου, από το οποίο απεφοίτησαν σπουδαίοι Μικρασιάτες Έλληνες, όπως ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄ ο Χατζησταύρου.

Περισσότερα...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. κ. Ευσέβιος προσεκλήθη και συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάγκη υλοποίησης έργων πολιτισμού στη Σάμο. Η κα Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε η Σάμος να μπορέσει να ενισχύσει το αναπτυξιακό της μοντέλο αξιοποιώντας την πλούσια, από τα αρχαία ακόμη χρόνια, πολιτιστική κληρονομιά. Στη σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Φωτεινή Θαλασσινού, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε την ένταξη του από πολλών ετών αιτήματος ανακαινίσεως και αναπαλαιώσεως της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Καρλοβάσου. Να σημειωθεί ότι από το 2002 έχει αδειοδοτηθεί το έργο αυτό είναι ώριμος ο φάκελος του έχουν συνταχθεί ακόμα και τα τεχνικά δελτία. Εναπομένει η ένταξη του σε πρόγραμμα. Μετά τις θετικές υποσχέσεις όλων ελπίζουμε και αναμένουμε.

Η Ι. Μονή Προφήτου Ηλιού Καρλοβάσου κτίσθηκε το 1625 και αποτελεί κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας και προσφοράς στην Δυτική Σάμο.         

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

No event in the calendar
September 2016
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30