3 islands

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

     Η Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Εκκλησιαστικού Μουσείου, στην πόλη της Σάμου. Περιλαμβάνει τα παλαιά έντυπα βιβλία των μονών του νησιού, των οποίων οι αδελφότητες μετά τα μέσα του 20ού αιώνα άρχισαν να φθίνουν, ώστε βαθμιαία να οδηγούνται στην αναστολή της λειτουργίας τους. Έτσι, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο τότε Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμων Α΄ ο Χρυσοφάκης – ο από το 1974 Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης – φρόντισε για την μεταφορά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πρωτεύουσας του νησιού των εντύπων βιβλίων των μονών, τα οποία ουσιαστικά αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης, αλλά και των χειρογράφων κωδίκων των μονών, οι οποίοι και αποτέλεσαν τη συλλογή των χειρογράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Περιλαμβάνει επίσης ορισμένα βιβλία από την παλαιότερη βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως, και τυχαία αποκτήματα από δωρεές. Τέλος, στη βιβλιοθήκη αυτή έχουν περιληφθεί τα περισσότερα βιβλία από τις προσωπικές βιβλιοθήκες των κατά καιρούς Μητροπολιτών, τουλάχιστον από το 1970 μέχρι σήμερα. Περιέχει λοιπόν κατά κύριο λόγο εκκλησιαστικά, θεολογικά, ιστορικά και φιλολογικά βιβλία, σχετικά περιοδικά και έντυπα, χωρίς να απουσιάζουν και τα βιβλία άλλων κατηγοριών, σε μικρότερους όμως αριθμούς. Τη σημερινή της μορφή πήρε με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου, ο οποίος φρόντισε και για την ταξινόμηση, την επιστημονική καταλογογράφιση και την ουσιαστική συγκρότησή της σε οργανωμένη βιβλιοθήκη.
     
    Μεγάλη είναι η σημασία της καταλογογράφισης και της μελέτης της, κατόπιν δε της ταξινόμησης και της έκθεσής της, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, ώστε να γίνει επισκέψιμη από το κοινό και χρησιμοποιήσιμη από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές που θα ήθελαν να την επισκεφθούν. Τόσο η καταγραφή των βιβλίων – ιδίως των παλαιτύπων πριν το 1800 – της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης, όσο και η αντιγραφή και δημοσίευση των χειρόγραφων σημειωμάτων και ενθυμήσεων που αυτά συχνά φέρουν σε παράφυλλα και λευκά φύλλα στάχωσης, αλλά και στα περιθώρια των τυπωμένων σελίδων, είναι εργασία επιστημονικά πολύτιμη.
      
    Οι μελέτες αυτές δεν συμβάλλουν μόνο στην καταγραφή του ελληνικού εκδοτικού έργου, που σε μεγάλο μέρος τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστο, αλλά προβάλλουν και τον σαμιακό εκκλησιαστικό βιβλιακό πλούτο, τονίζοντας τον σπουδαίο και μοναδικό ρόλο της Εκκλησίας στη σαμιακή κοινωνία. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν, σε όλο τον πλούτο των σαμιακών εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών, κυριότερη των οποίων είναι βεβαίως η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου. Λόγω της φύσης του υλικού, καταρχήν καταγραφή των βιβλίων της βιβλιοθήκης γίνεται κατά απόλυτη χρονολογική σειρά. Αυτό γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε τα βιβλία πρέπει να καταγράφονται με πλήρη αναγραφή των στοιχείων που υπάρχουν στη σελίδα τίτλου τους (συγγραφέα, τίτλο, τυπογραφείο, χρονιά έκδοσης κ.λπ.).
       
    Η Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών αποτελεί λοιπόν σπουδαίο επιστημονικό και πνευματικό ίδρυμα, που μπορεί να συμβάλει τόσο στην πρόοδο των σαμιακών σπουδών, όσο και στην πνευματική οικοδομή του ποιμνίου της τοπικής μας Εκκλησίας.

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

No event in the calendar
December 2017
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31